Share |

Laatua palveluihin

Perjantai 1.6.2012 - Ari Reunanen

 Eurassa on parhaillaan käynnissä kunnan mittapuulla merkittävät investoinnit meidän kuntalaisten palveluihin. Liikuntahallin remontti ja alkava terveyskeskuksen modernisointi ovat projekteja, jotka tuovat meille jatkossa vielä paljon iloa. Monet keskeiset palvelut ovatkin ulkoisilta puitteiltaan jatkossa erinomaisessa kunnossa. Tämän vuoksi nyt on hyvä hetki alkaa miettimään, miten voimme kehittää kunnan palveluita vielä sisällöllisesti aikaisempaa laadukkaammiksi.

Laadun kehittäminen on paitsi kunnan tehtävä, myös kaikkien palveluita käyttävien oikeus sekä velvollisuus. Paras tieto asuu nimittäin meissä, jotka palveluita arjessamme käytämme. Monilla pienillä asioilla voidaan käyttäjäystävällisyyttä parantaa ja useasti säästää myös kunnan rahoja.

Pyhäjärviseudulla on jo aloitettu joiltain osin ennaltaehkäisevää terveystyötä, mutta toimintaa pitäisi pyrkiä laajentamaan nykyisestä. Tämä on tärkeää etenkin siksi, että ennaltaehkäisevällä työllä pystytään sekä keventämään terveydenhuollon kustannuksia että parantamaan elämänlaatua. Kaikille kuntalaisille olisikin tarjottava tilaisuus säännölliseen mahdollisuuteen tarkastaa oma terveydentilansa. Tässä yhteydessä olisi hyvä myös antaa neuvoja oman terveyden kohentamiseksi, mikäli siihen ilmenee tarvetta. Mitä enemmän teemme ennaltaehkäisevää työtä, sitä parempia tuloksia tulemme saamaan aikaan.

Uudenlaista ajattelua voisimme hyödyntää myös perheiden tukemisessa. Suomessa on jo muutamissa paikoissa hyödynnetty uudenlaista perhekeskus-mallia. Perhekeskus on perheiden itsensä ja ammattilaisten yhteistä toimintaa, joka kokoaa yhteen paikalliset toimijat ja voimavarat sekä pyrkii koordinoimaan niiden toimintaa. Siihen voivat kuulua niin julkinen sektori, seurakunnat, järjestöt, perheet itse, vapaaehtoiset kuin yksityinenkin sektori. Perimmäisenä tavoitteena on muodostaa verkosto, joka hyötyy eri osaajien tiedoista ja taidoista. Mukana voivat olla niin neuvola, varhaiskasvatus, koulutoimi, perhetyön palvelut kuin monet muut perheiden kanssa toimivat tahot. Yhteisen perhekeskuksen avulla voitaisiin siis perheiden hyvinvointia tukea aivan uudella tavalla. Tämä sopisi myös erinomaisesti Euran tavoitteisiin olla kunta, joka huolehtii laadukkaasti lapsiperheiden hyvinvoinnista.

Tässä muutama mahdollisuus kehittää Euran palveluita aikaisempaa laadukkaammiksi. Muutokset eivät vain tapahdu itsestään, tarvitaan yhteistyötä ja kaikkien kuntalaisten osallistumista. Yhdessä me voimme saada aikaan vaikka mitä!

 

32 kommenttia .